در دنیای امروز، استفاده از ظروف یکبار مصرف به سرعت در حال رشد است. در کافی شاپها، رستورانها، هتلها، خانهها، موسسات، ادارات و بیمارستانها بهطور گستردهای از این ظروف استفاده میشود. بسیاری از صنایع بزرگ برای عرضه محصولات غذایی خود، به شدت به بستهبندی یکبار مصرف وابسته هستند. ظروف یکبار مصرف در کنار مزایای بسیار زیادی که دارند و از جمله آنها میتوان به بهداشت بیشتر، راحتی و صرفهجویی در آب و انرژی اشاره کرد، اما یک تهدید جدی برای محیط زیست به شمار میآیند.
در اقیانوس آرام، نیمه راه بین هاوایی و کالیفرنیا، یک لکه بزرگ زباله شناور است. این لکه، توده عظیمی زباله پلاستیکی است که وسعت آن به ۱٫۶ میلیون کیلومتر مربع یا تقریباً سه برابر کشور فرانسه میرسد. بدترین قسمت این است که این تکه زباله شناور تنها یکی از پنج منطقه انباشته از پلاستیک فراساحلی در اقیانوسهای جهان است.
با بروز پاندمی کرونا، مشکل زباله بدتر هم شده است و با این حال، هیچ راه درستی برای پاکسازی زمین و اقیانوسها وجود ندارد. با وجود ۲٫۴۱ میلیون تن زباله پلاستیکی که زندگی موجودات زمین و دریا را خفه کرده است، یافتن جایگزینهای بهتر برای محصولات پلاستیکی یکبار مصرف بیش از هر زمان دیگری اهمیت دارد. یکی از بهترین جایگزینها برای این ظروف، ظروف یکبار مصرف گیاهی هستند. اما چرا باید از ظرف یکبار مصرف گیاهی استفاده کنیم؟
ظروف یکبار مصرف گیاهی از چه چیزی ساخته شدهاند؟
اکثر ظروف و مواد یکبار مصرف گیاهی از باگاس نیشکر، بامبو، کاغذ بازیافتی، نشاسته ذرت و حتی برگهای ریختهشده درختان ساخته میشوند. از آنجایی که این محصولات شیمیایی نیستند، برای کودکان و خردسالان مناسب هستند. تمام ظروف یکبار مصرف گیاهی قابل کمپوست و/یا زیست تخریبپذیر هستند و از مواد باقیمانده طبیعی یا مواد دایرهای ساخته شدهاند.
مزایای ظرف یکبار مصرف گیاهی چیست؟
برای اینکه دقیقا بدانید که چرا باید از ظرف یکبار مصرف گیاهی استفاده کنیم، باید با مزایای ظروف ساخته شده با این مواد آشنا باشید. در ادامه مهمترین مزایای استفاده از ظروف یکبار مصرف گیاهی را معرفی میکنیم و توضیح مختصری درباره آنها خواهیم داد.
ظروف یکبار مصرف گیاهی کمپوستپذیر هستند
یکی از مهمترین مزایای زیست محیطی ظروف یکبار مصرف گیاهی کمپوستپذیر بودن آنها است. قابل کمپوست بودن یعنی پس از استفاده میتوان آنها را به محیط زیست بازگرداند تا خاک غنی از مواد مغذی که به کود سازگار با محیط زیست تجزیه میشود، تولید کنند. ظروف یکبار مصرف گیاهی هم به صورت خانگی و هم صنعتی قابل کمپوست هستند.
فرآیند کمپوست شدن میتواند از ۱ تا ۶ ماه طول بکشد و بر اساس روش کمپوست و شرایط کمپوست متفاوت است. از آنجایی که این مواد گیاهی به مواد آلی زیست تخریبپذیر و قابل کمپوست تجزیه میشوند، شما میتوانید به جای قرار دادن در سطل زباله و فرستادن آنها به محل دفن زباله، ظروف یکبار مصرف کاغذی را خاک کنید.
مشکل بزرگ محلهای دفن زباله این است که مملو از زبالههای سمی هستند. این زبالهها میتوانند به زمین برگردند و سیستمهای آبی را آلوده کنند. یکی از اهداف کسبوکارهای سبز، کمک به کاهش زبالهها در محل دفن زباله است. استفاده از ظروف یکبار مصرف گیاهی باعث میشود که بتوانید آنها را همراه با مواد غذایی کمپوست کنید و از ورودشان به محلهای دفن زباله جلوگیری به عمل آورید.
ظروف یکبار مصرف گیاهی ردپای کربن را کاهش میدهند
زیبایی زیستمحیطی محصولات گیاهی این است که ردپای کربنی را که تولید انبوه روی کره زمین دارد، کاهش میدهند. اگرچه کربن و اکسیژن برای زندگی ضروری هستند، کربن مخلوط شده با اکسیژن، دی اکسید کربن (CO2) ایجاد میکند.
CO2 زیاد در جو زمین، باعث گرم شدن بیش از حد این سیاره میشود و بر فرآیندهای طبیعی فشار وارد میکند. به همین دلیل است که چند کشور به یکدیگر ملحق شده و متعهد شدهاند که تا آنجا که ممکن است تولید گاز دی اکسید کربن را در چند دهه آینده کاهش دهند. ظروف یکبار مصرف گیاهی نقش مهمی در پذیرش بستهبندی پایدار در صنایع مختلف ایفا میکنند.
مواد اولیه ظروف یکبار مصرف گیاهی قابلیت تجدید بالایی دارند
مزیت دیگر ظروف یکبار مصرف گیاهی این است که گیاهانی مانند نیشکر و ذرت (که این ظروف از آنها ساخته میشوند)، به سرعت رشد میکنند و در کمتر از یک سال به مرحله برداشت میرسند. اگر این فرآیند رشد را با رشد درختان که ممکن است ۲۰ سال طول بکشد تا قابل برداشت شوند، مقایسه کنید، کاملا متوجه میشوید که محصولات گیاهی کمتر مستعد کمبود عرضه هستند و برای برنامهریزی بلندمدت قابلیت اطمینان بیشتری دارند.
از طرف دیگر، تولید محصولات بستهبندی و ظروف یکبار مصرف از چوب درختان باعث جنگلزداییهای گسترده میشود و اثرات زیست محیطی جبران ناپذیری دارد. استفاده از جایگزینهای گیاهی مانند باگاس نیشکر و ذرت باعث میشود که اکوسیستم کره زمین کمتر در معرض تخریب و نابودی قرار گیرد.
ظروف یکبار مصرف گیاهی هزینه تولید کمتری دارند
در حالی که پلاستیک ارزان است اما مستقیماً تحت تأثیر قیمت نفت خام قرار دارد. نیشکر و نشاسته ذرت به عنوان مواد خام از نظر هزینه تولید به صرفه بوده و معمولاً همیشه به راحتی در دسترس هستند.
ظروف یکبار مصرف قابل بازیافت تصویر برند شما را بهبود میبخشند
ارائه یک محصول پایدار در بستهبندی پایدار یک هدف ایدهآل در آینده تولید انبوه است. هرچه اقلام فیزیکی تجاری بیشتر مورد استفاده مجدد، تغییر کاربری یا بازیافت قرار گیرند، بیشتر به حفاظت از محیط زیست کمک میکنند.
مقصد مواد پایدار باید طبیعت و مراکز بازیافت باشند، نه محل دفن زباله. محصولات بستهبندی مواد غذایی گیاهی راه حل مناسبی برای رسیدن به این هدف هستند. این واقعیت که مواد خام گیاهی قابل بازیافت هستند، به این معنی است که اگر به عنوان صاحب رستوران، کافی شاپ، فست فودی یا هر کسبوکار مرتبط با مواد غذایی، از این مواد در محل کار خود استفاده کنید، میتوانید تصویر برند خود را بهبود دهید و خود را یک کسبوکار دغدغهمند و مسئول نشان دهید.
چرا باید از ظروف یکبار مصرف گیاهی استفاده کنیم؟
بیشتر زبالههایی که به محلهای دفن زباله و اقیانوسها ختم میشوند، از بستهبندیهای پلاستیکی مواد غذایی تشکیل شدهاند. استفاده از محصولات زیست تخریبپذیر میتواند زبالههایی را که به محلهای دفن زباله و اقیانوسهای جهان ختم میشوند، کاهش دهند.
از طرف دیگر، رشد بیرویه قطع درختان و جنگلزداییهای گسترده باعث مشکلات زیست محیطی بسیار زیادی مانند آلودگی هوا و گرم شدن تدریحی کره زمین شده است. استفاده از مواد گیاهی تجدید پذیر مانند باگاس و نشاسته ذرت می تواند درختان بیشتری را از خطر نابودی نجات دهد.
ظروف یکبار مصرف پلاستیکی وقتی در معرض مایعات داغ قرار میگیرند، مواد شیمیایی مضری مانند بیسفنول A آزاد میکنند. این مواد شیمیایی بر سیستم غدد درون ریز تأثیر میگذارند و باعث ایجاد انواع مشکلات سلامتی از عدم تعادل هورمونی و مشکلات متابولیک گرفته تا برخی سرطان ها می شوند. از آنجایی که ظروف یکبار مصرف زیست تخریبپذیر از مواد غیر سمی ساخته شدهاند، میتوانید از وعدههای غذایی و نوشیدنیهای گرم خود لذت ببرید، بدون اینکه نگران ورود مواد شیمیایی به غذا باشید.
سخن پایانی
متأسفانه پلاستیک به طور گستردهای برای تولید ظروف یکبار مصرف مورد استفاده قرار میگیرد، زیرا مادهای ارزان و در دسترس است. استفاده از ظروف یکبار مصرف پلاستیکی راحت است اما نمیتوان تاثیر منفی آنها را بر محیط زیست نادیده گرفت. همچنین محصولات پلاستیکی یکبار مصرف از مواد پایدار ساخته نمیشوند و زمان زیادی طول میکشد تا تجزیه شوند، بنابراین استفاده از آنها مشکل رو به رشد زبالهها را افزایش میدهد. یک جایگزین مناسب برای ظروف یکبار مصرف پلاستیکی، استفاده از ظروف یکبار مصرف گیاهی است. این ظروف قابل کمپوست، تجدید پذیر و زیست تخریبپذیر هستند و بهترین ظرف برای طرفداران محیط زیست به شمار میآیند.
شرکت طبیعت سلولز سبز ماندگار با نام تجاری «بایدا»، در سال ۱۳۹۹ با بهرهگیری از تکنولوژی روز دنیا و در راستای حفظ محیط زیست و جلوگیری از قطع درختان، به تولید انواع مقوای بهداشتی، ظروف کاغذی، استروک، رول کف، مقوای گلاسه، لیوان کاغذی و… با استفاده از خمیر ویرجین پرداخته است. مقوای تولید شده در این مجموعه، از خمیر گیاهی باگاس (ساقه نیشکر) تهیه شده است. در صورت نیاز به مشاوره و خرید با کارشناسان فروش بایدا در وبسایت ما Byeda.ir و یا شماره تماس های ٠٢١٨٨۵٣٩۵۵٧ ۰۲۵۳۷۷۰۳۳۰۰ ۰۲۵۳۷۷۰۳۳۱۱ در ارتباط باشید.